Dags för en semla?

Fettisdagen är enligt tradition den dagen då man fick äta fet­tisdags­bullar som vi kallar semlor. Fettisdagen var tidigare kulmen på en tredagars fest då man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan som inledes dagen efter fettisdagen.

På franska kallas dagen för Mardi gras (som också betyder ‘fet tisdag’) och det är därifrån som Mardi Gras-karnevalen i New Orleans har fått sitt namn.

  • På fettisdagen, den 13 februari i år, äter 58 procent av svenskarna minst en semla (källa GfK).
  • 94 procent av semlorna säljs under januari till mars.
  • Under fettisdagen äts mellan 5 och 6 miljoner semlor. Det går åt smör och mjölk från totalt 98 000 kossor.

När vi kommer till semlor så är en klassiker vetedeg, en klick mandelmassa och så toppat med grädde. Semlor finns nu i alla möjliga utföranden och en går även att dricka.

Posted in Mat & dryck.