Var rätt försäkrad inför semesterresan

Reklam

Sommar, sol och semester är något många av oss väntat på. Nu är det dags för den efterlängtade utlandsresan. Men är du rätt försäkrad? Eller är du rent av dubbelförsäkrad?  Det innebär onödiga kostnader.
– Alla svenskar med hemförsäkring har ett bra reseskydd och behöver därmed inte köpa dyra tilläggsförsäkringar från exempelvis resebolagen, men det är alltid bra att sätta sig in i försäkringsvillkoren innan man reser iväg. Dels för att undvika onödiga dubbelförsäkringar, men också för att läkarbesök och hemtransport från utlandet kan innebära skyhöga sjukvårdskostnader om man står utan skydd, säger Håkan Franzén, reseförsäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

Här är reseförsäkringsexpertens tio tips inför sommarens resa:
1. Undvik dubbelförsäkringar
Avbeställningsskydd är en extra trygghet, speciellt vid dyrare resor. Teckna dock inte ett extra avbeställningsskydd av resebolagen utan att först ha kontrollerat om du inte redan har ett fullgott skydd genom att du har betalat resan med ett kreditkort – då ingår nämligen oftast ett avbeställningsskydd. Du kan också komplettera din hemförsäkring med ett avbeställningsskydd från ditt försäkringsbolag.
2. Se till att du är försäkrad under hela din resa
Reseskyddet i din hemförsäkring gäller i 45 dagar. Är du utomlands längre än så behöver du förlänga reseskyddet för att inte stå utan försäkring.
3. Skaffa Grönt Kort inför bilsemestern
I takt med att flygresandet minskar väljer många svenskar att åka på bilsemester istället. Din bilförsäkring gäller i de flesta länder i Europa, men till ett fåtal länder behöver du ha med ett internationellt försäkringsbevis, ett så kallat ”Grönt Kort”, för att få hjälp på plats vid eventuell olycka. Missa inte att beställa hem ett sådant från ditt försäkringsbolag i god tid innan resan. På Trafikförsäkringsföreningens webbplats kan du se vilka länder du behöver ta med ett Grönt Kort till.
4. Starta Grannsamverkan
Märks det att du är bortrest blir din bostad ett mer attraktivt mål för tjuvarna. Prata med grannar eller familj och be dem tömma brevlådan när du är bortrest. Skaffa också timer till vissa lampor så att de tänds och släcks några gånger under dagen. Bor du i hus kan du dessutom ordna med gräsklippning och be grannar parkera på din uppfart. Men allra helst ska du starta Grannsamverkan med dina grannar.
– Många kommer ihåg att minska brandrisken genom att släcka lampor och dra ut sladdar innan de ger sig av, men det är minst lika viktigt att få det att se ut som någon är hemma när man är borta. Den bästa metoden för att hålla tjuvarna borta är dock att starta Grannsamverkan tillsammans med polisen. Forskning visar att brottsligheten i ett område med Grannsamverkan sjunker med upp till 25 procent, säger Håkan Franzén.

5. Allt fler tågsemestrar. Håll koll på ditt bagage
En ny resetrend är att ta tåget till utlandet. Var femte svensk säger att de under 2019 ska resa mer med utrikeståg, enligt Resebarometern 2019. Men se till att ha bagaget under uppsyn under resan, och se till att göra en polisanmälan samt kontakta ditt försäkringsbolag så snabbt som möjligt om dina väskor skulle bli stulna.
6. Uppsök läkare innan avresa om du känner dig sjuk
Många reser utomlands även om de blev hastigt sjuka inför resan, men många missar att reseskyddet inte gäller för sjukdomar eller olyckor där det fanns ett vårdbehov redan innan resan. Uppsök därför en läkare innan avresa om du känner dig sjuk, om du har en kronisk sjukdom eller behandlas för en skada. Det är även bra att kontakta SOS International, som kan ge ett förhandsbesked om reseförsäkringen gäller.

7. Följ Utrikesdepartementet rekommendationer
Reseskyddet gäller inte i länder som Utrikesdepartementet avråder från att resa till. Kolla upp så att detta inte gäller ditt resmål. När du ska resa till Ryssland, Kambodja eller Kuba behöver du dessutom ett särskilt försäkringsintyg för att kunna söka visum, kontakta då ditt försäkringsbolag.
8. Lämna dina dyra ägodelar hemma
Det kan vara värt att lämna vigselringen och andra dyra föremål hemma. Det finns nämligen ett maxbelopp och begränsningar för hur mycket man kan få tillbaka, så hör med ditt försäkringsbolag vad som gäller för just din försäkring.
9. Försäkra hela familjen
Säkerställ att alla i familjen omfattas av hemförsäkringen där reseskyddet ingår. Det räcker inte alltid att vara skriven på samma adress, olika försäkringsbolag har olika regler, dubbelkolla!
10. Skriv ut servicekort
Beställ eller ladda ned och skriv ut ett servicekort från ditt försäkringsbolag som visar att du har ett reseskydd. Genom att ta med detta på resan kan du undvika onödiga och kostsamma missförstånd med sjukhus utomlands.