Ska man ta en extra reseförsäkring?

Reklam

Jag bokade precis en resa till London i vår. I slutet av bokningen dök ett alternativ upp: Boka försäkring så att du får pengarna tillbaka vid sjukdom (avbeställningsskydd). Endast 110 kronor. Det lät billigt och jag var nära att klicka i rutan.

Men så tänkte jag, vänta nu, läste precis i en undersökning av Trygg-Hansa att:

Drygt en av fem svenskar (23 %) vet inte vad villkoren i hemförsäkringens reseskydd innebär.
12 procent vet inte ens om att det ingår reseskydd i deras hemförsäkring.

Även om jag är en av dem som vet att reseskydd ingår i min hemförsäkring så var det tydligt att jag tyvärr inte är en av de 23 procenten som vet vilka villkor jag har. Så jag gick till mitt försäkringsbolags sida och läste på. Och mycket riktigt ingår avbeställningsskydd vid sjukdom i min försäkring. Jag surfade även in på min bank (använde bankkort att betala resan med) för att undersöka vilken reseförsäkring jag får genom mitt kort. Även de erbjuder avbeställningsskydd vid sjukdom.

Viktigt att tänka på:

Köp inte automatiskt resebolagets reseförsäkring. Kolla först upp din hemförsäkring och se vilket typ av reseskydd som gäller för dig och vilka villkor du har.
Om din resa är längre än 45 dagar behöver du en extra reseförsäkring.
Reseskyddet i din hemförsäkring täcker inte riskfyllda aktiviteter som tex bergsklättring.
Betala resan med kort. Ofta får du en reseförsäkring när du betalar hela eller en del av resan med ett bankkort. Du kan dock endast använda en försäkring om olyckan skulle vara framme.

Viktigt att tänka på inför resan:

Ta med dig resebeviset (bevis på att du har en försäkring) när du reser. Du hittar det på ditt försäkringsbesked – eller ladda ner det från ditt försäkringsbolags sida.
Vid resa inom EU beställ och ta med det Europeiska Sjukförsäkringskortet som ger dig rätt till sjukvård i andra EU/EES-länder.
Anmäl stöld, skadegörelse eller överfall till polisen på platsen.
Behöver du uppsöka sjukvård under resa se till att få ett läkarintyg. Spara inköpskvitton, läkarintyg och eventuellt en kopia av polisanmälan.
Behöver du hjälp utomlands vid olycksfall eller akut sjukdom kontakta SOS-international.

Absolut viktigast är att du har en hemförsäkring med reseskydd. Utan försäkring kan en olycka på utlandssemestern bli en mardröm även ekonomiskt. Enligt uppgifter från SOS-international kan ett ambulansflyg från ett ickeeuropeiskt land kosta mellan 200 000 och 1 000 000 kronor om du är oförsäkrad.