Baskery – systrar med attityd

Reklam

Baskery är en svensk musikgrupp bestående av systrarna Greta, Stella och Sunniva Bondesson.
Bandet själva beskriver oftast sin musik med uttryck som "killbilly", "banjopunk" och "mud-country" Bandets sättning är distad slide-banjo, kontrabas, akustisk gitarr, tre-stämmig sång och en uppsättning trummor som spelas med fötterna. Vi fick tag i tjejerna borta i ”staterna” innan de kommer på besök på våra breddgrader.

Då ni tre är musikaliska syskon undrar jag om ni kommer från en musikalisk familj som kanske sysslat med musik professionellt?

Ja. Pappa är musiker. Under vår uppväxt spelade han på pubar och barer i Stockholm. Undrar somrarna åkte vi med honom på turné norr- och söderöver. Det har definitivt satt sina spår i oss. Vi är och förblir rotlösa.

Hur funkar det att vara syskon, någon syskonrivalitet?

Nej, faktiskt inte. Vi hittade tidigt våra roller och tävlar inte med varandra. Det finns säkert en viss rivalitet i de flesta band vare sig man är släkt eller inte. Men oftast märker vi att andra, dvs publiken tycker om att jämföra och säga sin mening om vem som är bäst eller charmigast- det kan skada mer.

Foto: Samuel Ekstedt

Hur kom det sig att ni fick hänga med Robbie Williams på turné?

Jo, vi hörde att Guy Chambers, Robbie Williams producent och låtskrivare var på vår spelning i London förra hösten och ville träffas efter. Han och Robbie Williams hade kollat in våra you-tube videos och ville ha oss som förband till kommande turné. Det var helt sålda på vår grej. 
Guy Chambers fick i sin tur höra om oss via vårt förlag i USA, så det handlar definitivt om kontakter och goda relationer.

Hur känns det att efter den turnén att ge sig ut på en mindre skandinavisk tur?

Det är det vi älskar, variationen! Stora scener är mäktigt, men alla scener har sin charm och det är bra att kunna hantera alla format. 

Att får spela på hemmaplan ska bli grymt, vi är enda svenska band på den här turnén. Ser speciellt fram emot Mosebacke terrassen, vi är ju från Stockholm och har hängt där mycket. Vi hoppas på knökat och fint väder!

Något roligt / udda turné minne ni kan dela med oss?

Oj, det blir svårt. Vi har spelat så mycket och det händer alltid konstiga grejer. Men eftersom vi gillar skräckfilm så kan vi berätta om den gång då vi blev förföljda av en skåpbil hela vägen från spelstället till hotellet. Vi körde omvägar och gömde oss på nersläckta parkeringsplaster, men skåpbilen dök upp varje gång. Vi lyckades inte skaka av oss den, sprang in på rummet och drog för gardinerna. Skåpbilen stod parkerad utanför en bra stund och vi vågade inte gå och lägga oss. Det blev MTV hela natten.

Efteråt kom det ett inlägg på facebook och vi tror att det var från personen i skåpbilen, ett fan som bara ville prata med oss. Lite konstigt sätt att söka kontakt- vi var vettskrämda hela natten.

Vilken var er första skiva ni köpte?

Björk - Debut på cd, första köpet för egna pengar. 119 kronor på Åhléns i Vällingby.

Den första skivan är det något som påverkat er musikaliska inriktning?

Inte direkt musikaliskt utförande, men i musikaliskt uttryck. Björk är nyskapande, unik och har alltid gått sin egen väg- vilket är de viktigaste elementen i vår karriär. 

Ni har släppt tre skivor är det snart dags för nr fyra?

Vi ska faktiskt till studion idag, mitt uppe i en skivinspelning i Los Angeles, så ja, skiva nummer 4 är på god väg. Det är som alltid en lång process att göra skivor, vi är i mittfasen vilket är den roligaste delen då man får höra alla idéer förverkligas. 

Foto: LWL press

Ni har ett eget skivbolag, Mother Tarantula, vad fick er att starta det?

Vi är signade till Warner Brothers i USAoch kommer att ge ut framtida skivor via dem, men mother Tarantula finns kvar som vårt eget bolag, kanske som en plattform för nya artister som vill starta på indienivå.

I vår mening är indie/eget bolag det bästa sättet att göra skivor idag om du vill kunna leva på din musik. Det är extremt ovanligt att bli upplockad av ett major/storbolag- de signar oftast etablerade akter som de direkt kan håva in på- det är ren och skär business. Om du vill utvecklas som band så är det hälsosamt att ha möjligheten att styra din egen utveckling, att ha kontroll både kreativt och ekonomiskt. Vi startade Mother Tarantula 2011 av den anledningen, för att kunna producera och ge ut den musik vi tror på, utan kompromisser. Namnet kan kopplas till uttrycket "att vara spindeln i nätet" och mammaspindlarna är störst och farligast… 

Svip.se tackar systrarna Bondesson för intervjun och ser fram emot er turné på er hemmaplan.