Kryonik handlar i korta drag om att få sin kropp nedfryst efter döden och att sen förvaras nedfryst tills att framtida teknologi kan återställa kroppen till full hälsa. Då är tiden inne för att tinas upp. Kroppen kommer att förvaras i en tank fylld av flytande kväve i en temperatur av −196 °C. Vi ställde några frågor om ämnet till Dr Anders Sandberg (Future of Humanity Institute, University of Oxford) som har tecknat sig för kryopreservering.
Hur och när började ditt intresse för kryopreservering?
Jag växte upp läsandes science fiction, där tanken är en klassisk ide. Jag tyckte alltid det lät vettigt. På 90-talet mötte jag folk som faktiskt höll på med det, och jag blev god vän med dem. Det tog dock till 00-talet innan jag faktiskt skaffade ett kontrakt, först för att som student hade jag inte budget (och bodde i Sverige) och sen av allmänt uppskjutande. De senaste åren har jag också blivit inblandad i etiken och forskningen kring kryoniskt bevarande.
Du har valt att bara preservera ditt huvud/hjärna blir det inga frågetecken om griftefriden om det separeras från kroppen innan begravning?
Rent juridiskt funkar det som en anatomisk donation till forskning, vilket kringgår vanlig griftefrid. Man kan jämföra med donationer till sjukhus för utbildning.
Foto: Jörgen Fredriksson
Hur ser dina närmaste på detta när det kommer till en begravning av kroppen?
Min mor tycker det är ”typiskt Anders”. Mina brorsbarn är Star Wars fans och tycket det är kul med en farbror som blir ”frusen i karbonit”. Min make är väl inställd men skämtar att eftersom han bor långt norrut behöver han inte något särskilt kontrakt för att bli frusen.
Har några av dina vänner / familj beslutat sig för kryopreservering?
Inga familjemedlemmar än, men jag har vänner och kollegor som gjort det. Vi är åtminstone 8 personer i Oxford som bestämt oss. Bland mina amerikanska vänner (framtidsforskare och Silicon Valley-folk) är det rätt många.
Hur snabbt efter konstaterad död måste kroppen kylas ner?
Så snabbt som möjligt – man måste hindra kvarvarande livsprocesser från att förstöra vävnaderna, och därför måste man kyla ned snabbt. Ju snabbare ju bättre: efter en timma eller två vid rumstemperatur börjar man se rätt otrevliga vävnadsskador i hjärvävnad. Det är ju möjligt att sådant kan repareras i framtiden, men det är bättre att vara snabb.
Då kryonikföretagen finns i USA och i Ryssland måste kroppen transporteras om man är t ex svensk, hur ställer sig transportbolagen till det?
Det vet jag faktiskt inte, men flygbolag transporterar döda kroppar regelbundet.
Foto: Jörgen Fredriksson
Hur mycket kostar det och hur länge hålls man nedfryst?
Priset för att bevara huvudet är ca $100,000 och för hela kroppen $150,000 om jag minns rätt. Det bekostar själva nedfrysningen (den svåra och dyra biten), och sedan bevarande på obestämd tid i flytande kväve (mycket billigare). Pengar går också till en forskningsfond för att hjälpa att hitta bättre metoder att frysa, bevara och tina upp.
Nu låter detta kanske lite morbidt, men hur skulle den optimala döden inträffa för att kryopreserveringen ska bli så bra som möjligt?
Idealfallet är att man dör av något förutsägbart, t.ex. cancer. Man ordnar sina affärer, tar in på ett hospice, och när man avlider så är läkare och kryonikteam med på noterna och sätter igång direkt. Egentligen vore det ännu bättre om man kunde få dödshjälp, vilket är legalt i en del länder, men hittills har det inte kombinerats med direkt nedfrysning i något fall.
Har du detta inskrivet i din sjukjournal?
Inte direkt, men jag har visat mitt halsband för min läkare och diskuterat det.
Du har ett halsband med instruktioner att följa om du skulle avlida, förstår ambulanspersonal vad de ska göra utifrån det?
Det är en bra fråga, och jag hade faktiskt tänkt göra en studie där jag frågar ambulanspersonal hemma i England hur de skulle hantera det. Min gissning, baserat på amerikanska fall, är att det här mer är en fråga för läkare på sjukhus. Mycket beror på vilken relation man har där: en oförberedd läkare kommer nog inte att reagera särskilt väl, men har man i förväg förklarat vad det handlar om kan det fungera mycket bättre. Man ska planera sin död i förväg 🙂
Vad skulle du vilja säga till skeptiker?
Det hela är ett experiment, och man bör fundera på om man vill vara i kontrollgruppen som inte bevaras eller testgruppen som bevaras. Vilken tror man har bäst chanser? Kryonik försöker testa sina idéer vetenskapligt och förbättra dem med nya data och metoder. Men det finns fortfarande en fundamental chansning inbyggd, eftersom vi aldrig kan vara säkra på att det fungerar fram till att någon blir återupplivad. Men vi vet historiskt att vi haft fel om vilka medicinska tillstånd är omöjliga att bota (på medeltiden var brist på andning ett tecken på att man var död, sen uppfanns konstgjord andning och många tidigare ”döda” personer kunde nu räddas). Därför är osvuret bäst.