”Hop Hop Digidaj” med Tibble Transsibiriska

I vintras vann Johan Testad en Guldbagge för bästa originalmusik till filmen Goliat.
Nu har första singeln från bandet  Tibble Transsibiriska, som Johan frontar, kommit. ”Hop Hop Digitaj” är en skönt gungande hybrid av balkan- och gypsy-toner, och upptakten till det kommande albumet ”Swedisko” som släpps i mitten av november.
Tibble Transsibiriska hittade tidigt en unik stil med texter på svenska och inslag av romanes, något helt nytt på världsmusikscenen. Medryckande och dansvänliga balkantoner blandas med smäktande, gråtmilda mollsånger.
Det självbetitlade debutalbumet (2015) togs väl emot av recensenterna och resulterade i en hel del turnérande runt om i Norden. Bandet blev 2016 års vinnare av Dalecarlia Music Awards i kategorin Bästa folkmusik.
I och med bandets andra album ”Duj” (2017) har ytterligare ny mark brutits. Genom att inkludera musiker från den romska kulturen och etablerade svenska artister vid inspelningen tog man idén om tvärkulturella samarbeten till en ny nivå.
2018 släppte bandet ett album med remixer gjorda av några av Europas bästa Balkan DJ’s och producenter. Tibble Transsibiriska blev nu en viktig del av Balkan- Gypsyscenen och turnerade 2018 i hela Europa och Kina med spelningar på festivaler och klubbar. Boomtown Fair (UK), Pannonica Folk Festival (PL) och Asian World Music Festival (CN) är några exempel på ställen där publiken hänförts av Tibble Transsibiriska.
När man 2019 gick in i studion igen, för att spela in det fjärde albumet, var det med tre nyförvärv i bandet: romske dragspelaren Sergiusz Markowski, japanska saxofonisten Hiroko Nishikawa och Anton Svanberg.
Posted in Nöje.