Sveriges största syntest av bilförare

Den 17 oktober bjuder Synoptik och Bilprovningen in till den elfte omgången av den årliga Synbesiktningen. Siffrorna förväntas vara alarmerande även i år. Förra året visade Synbesiktningen att en miljon svenska bilförare har trafikfarlig syn och att nio av tio vill se ett lagkrav om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år.
Under dagen kommer över 3000 bilister erbjudas att testa sin syn samtidigt som fordonet besiktas på Bilprovningen.
Tio år av Synbesiktningen visar att var sjätte bilist, motsvarade cirka en miljon bilister i Sverige, har trafikfarlig syn vilket innebär att de börjar se oskarpt redan på två meters avstånd och därför utgör en direkt trafikfara.
Var tionde bilist, cirka 650 000 bilister ( baserat på att 6 513 397 personer har B-körkort i Sverige juni 2019 enligt Transportstyrelsen), ser så dåligt att de inte skulle få ta körkort med den syn de har idag. Antalet döda i trafiken ökade markant förra året.
Kom och se när vi syntestar bilister och testa själv om du har en trafiksäker syn.

Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under tio år har totalt cirka 24 000 syntester genomförts. Resultatet för 2018 års undersökning visar att omkring 17 procent av förarna har en syn som är direkt trafikfarlig och oskarp redan på två meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.
Posted in Motor.