Sveriges mest älskade snacks fyller 50 år i år.

I år är det exakt 50 år sedan cheez doodles började tillverkas i Sverige. Den gula och spröda majsbågen med ostsmak har kommit att bli en av våra mest älskade snacks.
Historien om cheez doodles började i snacksens förlovade land USA på 50-talet där de utvecklades av Morrie Yohai, även kallad Mr. Cheez Doodles. I Sverige var influenserna från USA många och Wasabröd bildade tillsammans med amerikanska Borden Foods, dåtidens största livsmedelsföretag, det nya snacksbolaget Old London Wasa, sedermera OLW. För att lära sig hur cheez doodles tillverkades skickade Wasabröd över sin medarbetare Lennart Skoglund till USA. Lennart köpte receptet och fick det med sig hem till Sverige på en handskriven lapp.
Hösten 1967 påbörjades bygget av snacksfabriken i Filipstad och den 1 juni 1968 producerades de första svensktillverkade cheeze doodles-påsarna och en 50 år lång kärlekshistora med Sveriges snacksälskare inleddes.
Roliga fakta om cheez doodles:
5 mars är den internationella ostbågsdagen, eller cheez doodle day förstås

Cheez doodles görs av majs och innehåller alltid äkta ost

Det produceras 30 000 – 40 000 kg cheez doodles per dygn vid OLW:s fabrik i Filipstad

Ostbågar eller cheez doodles? På OLW säger vi såklart cheez doodles

Sega eller krispiga? Många vill ha sina cheez doodles sega och recepten för att göra dem sega är otaliga

Posted in Mat & dryck.