Johan Gustafsson, Slöseriombudsman på Skattebetalarnas förening, har granskat vad vi egentligen får för våra skattepengar. Granskningen har resulterat i boken ”Slöseriet med dina skattepengar – 258 exempel som du inte vill betala för”. Vi ringde upp Johan för att få veta lite mer.
Har du skrivit böcker tidigare?
Nej, det har jag inte gjort. Det har blivit en del artiklar, men inget längre än tiotusen tecken eller nåt. Detta är min debut och det var roligt att den gick direkt in på Adlibris topplista.
Du tituleras som Slöseriombudsman och har då dina tidigare artiklar rört sig inom samma område?
Precis! Slöseriombudsmannens främsta kanal är Facebooksidan och sen så finns Slöseriombudsmannen på Twitter också. Jag försöker skriva artiklar för att komma ut i andra medier än bara Slösos egna.
Under hur lång tid har du jobbat med den här boken?
I boken samlar jag exempel från de senaste åren, men själva boken har jag jobbat med i ca ett halvår. Men det är också en lång tid. (skratt). I två års tid har jag granskat vad vi får för våra skattepengar och det är de exemplen som jag stött på som jag samlat i boken.
Foto: Ekerlids Förlag
Är det alla exempel som du stött på eller har du valt ut de som är med?
Nej, jag har valt ut de som är med. Anledningen till att det är 258 exempel är för att jag ville ha ett slumpmässigt nummer som inte betyder nånting. För det är inte antalet slöserier som är det viktiga utan jag ville visa på att det här är toppen av isberget. Det finns jättemånga exempel som Slöso inte tar upp överhuvudtaget och många slöserier som inte är med i boken. Jag ville att alla skulle kunna ta till sig boken vare sig man är en van läsare eller om man inte läser böcker generellt.
Några av exemplen som finns med är nästan komiska om man bortser ifrån att de kostar oss pengar…
Slöseriombudsmannen använder humor som vapen för att motverka slöseriet. Så man skulle kunna säga att det är tragikomiskt. Man vet inte om man ska skratta eller gråta för det är ju ändå på riktigt.
Är exemplen offentliga handlingar?
Absolut! Jag kommer inte åt något annat än offentliga handlingar. Jag har stor hjälp av journalister som gör grävande och granskar vad vi får för våra skattepengar. Jag vet inte var de får sin information ifrån, men jag antar att det mesta är tips och offentliga handlingar precis som för mig.
Det finns med ett knepigt exempel på en kommun som sålde sin egen brandstation…
Den är rolig. Det var Storuman som sålde sin brandstation. De hade gjort om fastighetsbeteckningen året innan och så hade de inte riktigt koll på det när de skulle sälja en annan fastighet. Så då råkade de sälja stationen och ett förråd som de ville ha kvar.
När du ser såna här saker, dyker tanken om hur den personen hamnade på sin post upp i ditt sinne nån gång?
Det är ganska många slöserier som är rätt så dumma egentligen. Det är konstigt att det kan bli fel såpass ofta. Men å andra sidan så betalar vi väldigt mycket pengar i skatt. Vi betalar över tvåtusenmiljarder i skatt. Så det är kanske inte så konstigt att det slösas en del.
Men när det gäller politik så är det oftast inte bara en som tar beslutet utan det bollas mellan flera först. Man tycker att nån borde reagera…
Absolut, jag håller med. Det här är väl ett försök att få politiker och andra som hanterar skattepengar att tänka till lite extra nästa gång, liksom. Oftast borde de bara tänka ett varv till innan de sätter sprätt på pengar på en massa tokiga saker. Som t ex en skidtunnel i Bräcke för 40 miljoner. Om de bara tänker ett varv till så kommer de inse att det kanske inte är en så smart investering att lägga miljonerna på. Man hoppas ju någonstans att nån funderade på vad Slöseriombudsmannen skulle tycka om det och det är väl lite målet med verksamheten.
Är Skattebetalarnas förening en opolitisk förening?
Ja det är en politiskt obunden förening med 45 tusen medlemmar som jobbar för låga och synliga skatter. Och för att skattepengar ska användas så effektivt som möjligt. Slöseriombudsmannen jobbar bara med slöseri. Jag tar inte ställning till vad pengarna ska användas till i stället. Det viktiga är att pengarna skulle kunna göra större nytta någon annanstans.
De som säljer in olika saker till det offentliga måste ju tycka att det är en guldkalv som de kan tälja av?
Jag tar faktiskt upp det i min bok. Offentliga upphandlingar är de största källorna till slöseri egentligen. Det finns uppskattningar av hur mycket som slarvas bort i dåliga offentliga upphandlingar och de brukar hamna runt hundra miljarder om året som slarvas bort. Det är tio procent av allt som upphandlas. Det är pengar som skulle kunna göra nytta i välfärden. Samtidigt så läser man i tidningarna om kommuner som går på knäna och inte klarar välfärden. De pratar om att snart behöver vi betala ännu mer i skatt, men vi betalar redan mer än hälften av våra löner i skatt. Frågan är om vi betalar för lite i skatt eller om pengarna inte går till rätt saker.
Tror du att det kommer att bli en uppföljare?
Jag kommer nöja mig med den här just nu. Det kommer säkert att fortsätta att slösas med skattepengar, men man får hoppas att det inte behövs skrivas en bok till.
Skickas några ex av boken ut till befattningshavare eller är det upp till dem att skaffa den själv?
Jag har tyvärr inte råd att skicka den till alla politiker. (skratt) Det skulle vara kul om alla politiker köpte sig ett ex för de skulle behöva läsa den här boken.
Men det kanske vore väl investerade skattepengar om den köptes in till dem?
Ska jag vara helt ärlig så hade jag hängt ut dem för slöseri om de hade köpt in den här för skattepengar.