Har du tomtar på loftet?

Reklam

Hej Tant Antik här, jag kommer från och med nu och ett antal tillfällen framåt att skriva om en trevlig blandning av antikt, gammalt och lite kuriosa. För mig är det gamla och använda vackert och något man ska vara rädd om. För att ta hand om gamla saker finns det vissa knep som jag kommer att dela med mig av men också ge tips och ideér som jag hoppas att du kommer att få glädja och nytta av. Det mesta har jag lärt mig genom att vara nyfiken och genom lång erfarenhet, annat har jag läst mig till.
Vad är sakerna värda? Svaret är inte alltid lätt att ge eftersom tillgång och efterfrågan styr priset och vad ett föremål är värt varierar därför kraftigt. Föremålen kostar också mer i en antikbod än vad du själv kan räkna med att få om du själv vill sälja. Här angivna värden är cirkapriser.
Som du nog förstår är kärleken till gamla, vackra ting djupt rotat hos mig och har varit ett stort intresse sedan ungdomen. Att fynda gamla saker är inte bara roligt och ett nöje, det är faktiskt också ett sätt att värna miljön och minska sopberget. Skräp för en är kanske ovärderligt för någon annan. Dessutom är det oftast billigt!
Eftersom vi nu närmar oss jul tänker jag börja med att skriva om julpynt och tomtar från förr. Dessa julsaker lockar i alla fall fram nostalgin hos mig och troligen hos många med mig.
Allt fler samlar på de gamla julprydnaderna och värdet på dem ökar för varje år. Kanske du själv har en värdefull julprydnad hemma i skåpet? Gårdagens julpynt är mycket populärt och trendigt och efterfrågan på begagnat är stort och julpynt av äldre stil lockar många. Den som letar efter julsaker från förr kan ha tur och hitta ovanliga föremål på bla loppisar, auktioner och i antikbodar.
Att få tända första ljuset i advent är en fin och härlig känsla - särskilt om man har en vacker gammal ljusstake från förr att plocka fram. Och vem vet kanske är din käraste julprydnad en riktig klenod!

Bilden visar en gammal elljusstake i trä från 1940-talet ca 200 kr och Lisa Larsons Adventsbarn som kom på 1970-talet och som har blivit en klassiker, ca 700 kr st, samt Adventsgrisen från 1965-71 där värdet är ca 1900 - 2700 kr.
Hur var det då med julpynt till granen? Äldre skildringar berättar att omkring 1870 introducerades julgransljus i Sverige. Ljushållare av spiralvriden järntråd med en motvikt för att hålla ljuset upprätt var det första som användes. I Tyskland uppfanns på 1870-talet en mera ändamålsenlig variant, en plåthållare som knep åt om grangrenen. Elektrisk julgrans- belysning annonserade man om redan på 1890-talet men eftersom få hade elektricitet tog försäljningen fart först i slutet av 1920-talet.
Äldre tiders julgranspynt bestod mest av pappersgirlanger och papperskarameller med veckade fransar, prydda av bokmärken. Även figurer av torkad kristyr, garntomtar och korgar flätade av glanspappersremsor förekom. Allt detta var förgängliga ting som oftast slängdes när de blev slitna och tufsiga. De glittrande glaskulorna är det som har hållit sig längst kvar i julgransmodet. De kom främst från glashyttor i Tyskland där det från 1820-talet pågick en livlig industri.

Grant i granen var det med dessa gamla julgransprydnader. De är handgjorda i glas och tillverkade kring 1940-50-talet. Värdet för hela samlingen ligger på ca 400 kr.
Hur var det nu med tomtarna på loftet, finns de? Ja, det gör de om man ska tro alla som samlar och tycker om tomtar, och nu är det dags för alla fina och granna tomtar att titta fram ur skåp och kartonger. I och med att allt fler samlar på de gamla tomtefigurerna så ökar också värdet för varje år.
Nu i tomtetider visste du att.......
..den första utdelaren av julklappar var inte tomten utan julbocken, en person utklädd i djurfäll och med bockmask
..de allra äldsta tomtarna har dova färger i grått och brunt på kläderna och ett mycket detaljerat skägg
..det var den svenska konstnären Jenny Nyström som gjorde det populärt med röda luvor på tomtarna. På 1890-talet kom de söta och snälla Jenny Nyström tomtarna och med sina fina julkort gjorde hon tomten populär i både Sverige och utomlands
..på 1930-50-talet kom fint tryckta tomtar som kunde köpas lösa i form av ark eller girlanger
..många keramiktomtar importerades från Tyskland mellan 1920-1960-talet. Deras utseenden var mänskliga och de höll oftast i något , många rökte t ex pipa. Tomtarnas färger var starka - röda luvor och kläder i blått, grönt, rött eller brunt
..många av de äldre keramik- och porslinstomtarna saknar märkning. Ett riktmärke är att de som är stämplade med import är tillverkade före 1950.

Tomtegirlangen i papp från 1930-50-talet passar nästan överallt, ca 100 kr. Övriga tomtar är från 1900-talets första hälft och värdet är beroende på storlek och skick. Större och resliga tomtar är mer eftertraktade och därmed mer värda. De mindre tomtarna på bilden är värda ca 250 - 400 kr st och de större ca 500 - 1000 kr.
Hoppas att du fått inspiration, nu är det bara att ut och fynda eller att plocka fram det du redan har!
Tant Antik