Livet som chippad

Reklam

Många undrar vad som är vitsen med att ha ett litet chip i handen och om man inte kan spåras via det. Om vi svarar på det senare först. Nej. Chipet sänder ej ut nån signal utan de är passiva och de kan bara svara om du ger dem energi på något sätt. Så man är lättare att spåra via sin mobil som hela tiden sänder ut signaler. 

Själv fick jag ett chip insatt i vänster hand 2015. Det första som jag gjorde var att lägga in ett digitalt visitkort på det. Chipet har 888 bytes minne så där ryms lite information. Jag använder det också när jag åker tåg med SJ. Då har jag biljetten där. För att kunna ha det krävs att man har ett SJ Prio konto och deras app SJ Labs. Chipet kan även användas för passersystem och elektroniska dörrlås. Efter att ha satt in ett sådant lås i vår ytterdörr ville även frugan ha en nyckel / chip. Av förståeliga skäl…

För ca trettio år sedan lovade vi varann, ”i nöd och lust”, men nu är det kanske dags att uppdatera till ” med chip och lust”.

Undrar du hur stort chipet är? Som ett riskorn ungefär, se bild nedan där chipet ligger på ett vanligt 9 volts batteri. Det man bör komma ihåg innan man sätter in ett chip är att de finns av olika sort. Det jag har kallas för NTAG 216 och har standarden 13,56 MHz (NFC). Jag kan skriva till det med min Samsungtelefon.

Foto: Jörgen Fredriksson